Akude müüdid

Kas akud peab enne pikemaks ajaks seisma jätmist täielikult täis laadima? Mis juhtub, kui akut ei kasutata pikemat aega (talveperioodil näiteks)?

Müüt: Enne aku pikemaajalist hoiustamist peab selle täielikult täis laadima. See on vajalik selleks, et kõikidel akudel toimub teatud perioodi jooksul iseeneslik tühjenemine. See on ohtlik, kuna pika aja jooksul võib see põhjustada põhjalikku tühjenemist ja akupinge langeb allapoole kriitilist piiri, kust maalt ei suuda see enam üldse voolu sisse võtta ega ennast laadida. Tulemuseks on suure osa aku mahutavuse kadumine või halvemal juhul kasutuskõlbmatu aku.

Tegelikkus: Tänapäeval kasutatakse enamikul juhtudel akutööriistade akudes liitiumioon elemente. See tänapäevane tehnoloogia tähendab kaduvväikest iseenesliku tühjenemise tekkimise võimalust. Et pakkuda elementidele liigse tühjenemise vastu lisakaitset, kasutatakse igal elemendigrupil eraldi ka kaitset, mis lülitab liigselt tühjenenud elemendi unerežiimile. Seetõttu ei ole vajalik ka akusid enne hoiustamist täielikult täis laadida. Vastupidi, on soovitatav ja liitiumioon aku pika eluea huvides lausa kohustuslik jätta aku seisma ainult osalise laetustasemega. Kui aku laetustase on väga madal või vastupidi, täielikult täis, koormab see asjatult aku elemente. Seetõttu on soovitatav jätta liitiumioon aku pikemaks ajaks seisma umbes 30%-lise laetustasemega. Sellisena võib aku seista ilma kasutamata ja laadimata kuni kaks aastat.

Müüdi päritolu: Täislaadimise vajadus oli vanasti kasutatud akude puhul, milles oli kasutusel nikkelkaadmium (NiCd) elemendid või näiteks autoakude puhul, mis olid pliiakud. Nendel praeguseks juba vananenud akudel oli väga suur iseenesliku tühjenemise kiirus. Kui akut pikema aja jooksul ei kasutatud, langes akupinge niivõrd madalale, et aku muutus kasutuskõlbmatuks, kuna see ei olnud suuteline enam voolu sisse võtma. Seetõttu oli soovituslik enne aku seisma jätmist see 100%-liselt täis laadida ning aeg-ajalt kontrollida selle täituvust ja vajadusel teha lisalaadimine.

Liitiumioon akudega ei pea iseeneslikku tühjenemist kartma

STIHLi akude puhul on akupinge vähenemine pikemaajalisel mittekasutamisel ainult 1-3% aastas. Lisaks on kõikides STIHLi akudes kasutusel BMS (Battery Management System) tipptehnoloogiline juhtelektroonika. See jälgib pidevalt iga akus oleva elemendi pinget eraldi ja väldib sellega liigset tühjenemist. Kui elemendi pinge langeb liiga madalale, lülitatakse see välja (pannakse unerežiimile), mis tähendab, et peatatakse ka edasine tühjenemine. Seega jälgitakse kogu akut ka väga pika seismise aja jooksul, mistõttu ei pea STIHLi akude puhul muretsema liigse tühjenemise pärast. Nagu eespool mainitud, võiks aku seisma jätta umbes 30%-lise laetustasemega. Enne esimest kasutamist asetada see ainult mõneks ajaks laadijasse, mille järel on see kohe kasutusvalmis.

Müütide murdmisega tegeleme oma blogis ka edaspidi, järgmine kord uurime akude laadimise tagamaid ja kõike mis seotud laadimisprotseduuridega!