Aga kuidas ikkagi valida see õige muruniiduk - kas bensiinimootoriga, elektriline, iseliikuv või lükatav, koguv, multšiv või hoopis väljaviskega ning millised kasutaja mugavustegureid arvestada?

Bensiinimootor (mudeli tähistuse algus RM)

Bensiinimootoritega niidukite kasuks räägib nende suhteliselt odav hind, eelkõige on see seotud juba aastakümneid kasutuses olnud tehnoloogiaga ehk mootori endaga. Siiski on sellel omad puudused võrreldes akuniidukitega: piiratud kasutus kallakutel (max 25%), mootori vibratsioon, kulukas hooldus (mootoriõli, õhufilter, süüteküünal) ja remont (palju liikuvaid detaile) ning muidugi on vaja majandada kütusega. Viimane neist on ka üks peamisi põhjuseid bensiinimootoritega niidukite rikete tekkeks, vananev kütus rikub karburaatori. Selle lõigu lõpetuseks ei saa ka mainimata jätta heitgaase, mida bensiinimootor tekitab ja ümbritsev elusloodus koos niitjaga sisse hingab, kuigi kõik STIHL bensiinimootoritega tooted vastavad kõige kõrgematele EURO V (EU Regulatsioon 2016/1628 EURO V, rohkem infot www.stihl.com/co2 ) nõuetele. 


Akuniiduk (mudeli tähistuse algus RMA)

Akutoitel niidukid on vaiksed, nende käivitamiseks on vaja laetud akut ja kerget nupu vajutust, nõuavad vähe hooldust ja pakuvad suurepärast manööverdusvõimet. Samuti on need keskkonnale ohutumad kui bensiinimootoriga niidukid. Lisaks pakuvad akutoitega niidukid kõrget jõudlust ja töötavad sama hästi kui bensiinimootoriga niidukid. STIHLi niidukitel on väga hea lõikekvaliteet sest lõiketerad on täpselt lõigatud ja aerodünaamiliselt täiustatud. Need tehnilised lahendused võimaldavad ideaalset lõikekvaliteeti ja ühtlast niitmist. Kõlab ju lausa uskumatult? Sellegi poolest on akuniidukitel üks miinus võrreldes bensiinimootoritega niidukite ees, mis võib esmapilgul ära ehmatada ning selleks on nende kallim seotusmaksumus võrreldes lõikelaiuse ja mugavusvarustusega. Siiski tasub arvestada, et akuniiduki kallim hind tasub ennast kiiresti ära, kui võtta arvesse jooksvaid kulusid. Akuniiduki hooldus koosneb enamasti puhastamisest ja tera teritamisest, mis on sama bensiininiiduki puhul, kuid puudub vajadus regulaarselt mootoriõli, õhufiltrit ja süüteküünalt vahetada. Teine ja vast otseselt kõige suurem kulu erinevus tuleb tööks vajaliku energia - bensiin vs elekter kulu niidetava ruutmeetri kohta, erinevus võib olla lausa 10 kordne elektri kasuks. 


Samuti ei tasu karta aku eluea pärast. Keskmiselt on aku elueaks ca 1500 laadimistsüklit, sõltub muidugi palju ka kasutusteguritest nagu temperatuur, niiskus, hoiustamine. Kui võtame näiteks RMA 443 EVO3 Compact mudeli, siis selle kasutatav AK 30 aku võimaldab ühe laadimisega niita kuni 300 m2 ehk teisisõnu niidab üks aku oma eluea jooksul ära ca 450 000 m2, see on päris suur pind. Kui teeme lihtsa arvutuskäigu, et keskmiselt on aktiivseid niitmisnädalaid 22 (+-), et 1 kord nädalas niita 1200m2 suurust pinda, peab AK30 akut laadima vähemalt 4x nädalas. See teeb 88 korda aastas ja kui arvestada kasulikuks elueaks 1500 laadimist, siis see teeb aku elueaks aastates 17 aastat. Nüüd elektrienergia kulu 1200 m2 niitmiseks. Kui võtta kWh hinnaks 0,15 €, siis 1200 m2 niitmiseks kulub AK30 (0,185 kWh) akuga orienteeruvalt 0,11€ (+ võrgu hooldus jm kulud). Võrdluseks, bensiini kulu samaväärsel pinnal oleks orienteeruvalt 0,5-0,8L ehk märgatavalt suurem rahalinekulu.

 

Lükata või mitte?

Muruniidukite edasi liikumiseks on kaks võimalust, kas niitja lükkab seda või veab niiduk ennast ise edasi ning niitja lihtsalt hoiab ja muudab suunda vastavalt vajadusele. Siiski mõlemal juhul saavad päevased sammud kenasti loetud, küsimus on, et kui lihtsalt need sammud tulevad. Mõned selgitused, kuidas ära tunda millised STIHL niidukid veavad ning kuidas. „T“ tähis mudeli nimetuses tähendab, et tegemist on veoga niidukiga. Sellised niidukid liiguvad edasi konstantsel kiirusel 3,5 km/h. Kes soovib, et niiduk ennast küll ise veaks aga endale sobival kiirusel peaks jälgima mudeli nimetuse lõpus asuvat tähistust „V“ ehk Vario. Antud veosüsteem võimaldab niidukita kas ise lükata (0 km/h veokiirus) või lasta vedada kiirusel 1 kuni 4,5km/h.


Mida teha niidetud muruga?

Pole kahtlustki, et mutšimisel niidupinnale jääv muru väetab ja anna jõudu muru kasvule. STIHLi niidukite korpused ning lõiketera poolt tekitatav õhuvool tagab lõigatud muru ühtlase laotuse niidupinnale. Üks õige mutšerniiduk ei jäta lõigatud muruliblesid murvaibale vaid õhuvooludega surutakse lõikmed maapinnale. Seejuures aga tuleb arvestada, et multšimist õigesti teostada, ei tohi lasta muru ülekasvada ehk niitmist tuleb teostada tihti ja regulaarselt, mida väiksem on murulible suurus, seda lihtsamini jõuab see mulla pinnani ja laguneb kasulikeks toitaineteks kiiremini ära. 

Kes soovib pärast niitmist murul käia ilma, et jalad oleksid lõigatud muruliblesid täis, siis neil tasub mõelda kogumise peale. STIHL muruniidukite kogumiskorvid on vastupidavad, suure mahtuvusega ning äärmiselt lihtsalt tühjendatavad ja puhastatavad. Samuti tagab optimeeritud õhuvool korvi tiheda ja täieliku täitumise.

Kui ükski eelmainitud meetoditest pole oluline, siis on võimalik kasutada ka välja viset. STIHLi uued EVO3 mudelid võimaldavad kasutada välja viset nii küljele kui ka teostada taha laotust. Siiski tasub arvestada ohtudega, mis väljaviske puhul esinevad. Näiteks võib küljelt välja viskel muru sekka sattuda ka kivid või oksajupid, mille kineetiline jõud on märgatavalt suurem kui väikesel muruliblel ja võib nii kahjustada või vigastada lähedal asuvaid objekte või isikuid. Kuigi väljaviske suunaja on suunatud alla, tasub jälgida, et jääks väljaviske suunas ohutu vahemaa. 

Uued RM ja RMA EVO3 mudelid võimaldavad tegelikult kasutada kõike 4 eelmainitud lõikamise meetodit ehk: multšida, koguda, taha laotada või küljele välja visata.


Mugavus ennekõike

STIHL niidukid on tuntud oma äärmiselt vastupidava ja kasutaja mugavust suurendava Monokäepideme poolest. Aga miks see hea on? Esiteks saab kasutaja juhtraua kõrgust äärmiselt lihtsalt muuta. Teiseks, kogumiskorvi eemaldamine ja paigaldamine käib kiiresti ning lihtsalt ilma liigsete sekeldusteta. Ning kolmandaks, niiduki seadmine hooldusasendisse käib kiiresti ja lihtsalt, et lõikekorpust puhastada või tera teritada.

Käepidemed on tehtud selliselt, et neist oleks mugav kinni hoida ja et juhthoovad ei sooniks kätt.

Kõrguse reguleerimine (7 astet, 20-100mm) käib pea kõigil STIHL muruniidukitel (va RM 2 R ) äärmiselt kerge vaevaga. Nii esi- kui ka tagasilla kõrguse reguleerimine käib sama aegselt ühe hoova liigutamisega, mille teeb kergeks nutikalt lahendatud süsteem.

 

Kui aga soovid täielikku vabadust, siis tasub vaadata STIHLi robotniidukite suunas ning kui niidetav ala ületab juba igasuguse mõistlikkuse piiri, siis STIHLi murutraktorid on õige valik.