Korduskasutatavad nõud

Viimaste aastate jooksul oleme katsetanud nõude osas erinevaid meetodeid. Alustuseks asendasime ühekordsed plastnõud komposteeruvate taldrikute, lusikate ning topsidega. Seda selleks, et  vähendada määrdunud plastikjäätmete sattumist prügimäele või põletamisse viidava muu prügi hulka. Kompostitavaid sööginõusid ja -riistu saab aga panna biolaguneva prügi hulka ning nende lagunemine on keskkonda säästvam. NB! Kompostitavad on nt palmilehtedest ja nisukliidest valmistatud taldrikud. Kompostitavad biolagunevad nõud (mis vastavad standardile EN13432) vajavad tööstuslikku kompostimist, võimalusi milleks on hetkel Eestis keeruline leida.

2019. aasta sügisel katsetasime orienteerumispäevakul Circup topsiloputusjaama abi, kus pakkusime plasttopside asemel vett ja teed korduskasutatavatest klaasidest. Kuigi osalejad võtsid nimetatud pakkumise positiivselt vastu, siis tulevikule mõeldes käivad tööd selle nimel, et loputusjaam oleks hügieeni aspekti arvestades veelgi täiuslikum.

Kuna ühekordne toode jääb ühekordseks tooteks ning keskkonda saab siiski hoida vaid korduskasutatavate vahendite abil, siis sel aastal tegime suurema sammu ja kinkisime kõigile, kes registreerusid kas Vägilase Jooksu või Rogaini tervele sarjale, korduskasutatava matkanõude komplekti. Komplekti kuulub  kokkuvolditav silikoonist kauss, noana kasutatav spork ning kausi kaas, mis sobib ka taldrikuks.  Osalejatel on palutud kaasa võtta kodust oma nõud, ka kohapeal on võimalik mõistliku hinna eest soetada endale matkanõude komplekt. Järgnevatel aastatel tahame oma üritustel üle minna vaid  korduskasutatavate nõude kasutamisele.

Raja joogipunktid
Suurematel võistlustel on rajal asuvates joogipunktides asendatud ühekordsed topsid veepaagi- ning voolikusüsteemiga. Täpsemalt - osaleja saab päästikule vajutades kasutada vett, lastes seda pihku või väikeselt distantsilt otse suhu.

Jäätmete sortimine

SH sündmuste vajadused on varieeruvad – kasutatakse erineva otstarbega ja erinevas koguses prügikaste. Iganädalastel orienteerumispäevakutel piisab üld- ja plastikjäätmete jaoks mõeldud prügikastidest.  Kuna viiruse ohu tõttu hetkel teed ja vett päevakul ei jagata, on tarvis prügikasti vaid olmejäätmete jaoks. Suurematel üritustel on olemas prügikastid ka kompostitavate taldrikute/toidujäätmete, ringlussevõetavate pudelite, pakendite ja üldjäätmete jaoks. Samuti kogume paberit ja pappi, kuid see toimub “kulisside taga” (nt toitlustajate ja meeskonna alal). Kõik jäätmed jõuavad pärast võistlust sobivasse konteinerisse.

Võistlussärk ei ole hinna sees

Paljudel spordiüritustel saab osalemistasu maksmisel kaasa tasuta võistlussärgi, mis aga tähendab, et aja jooksul koguneb osalejatel suur hulk särke, mida nad enam kunagi ei kanna. Seiklushundi üritustel ei ole võistlussärk hinna sees, vaid osalejad saavad ise huvi korral särgi endale osta. Nii saavad nad tarbetu ostu vältimiseks teha keskkonnasäästliku valiku.

Korduskinnitatavad kaablivitsad

Võistluskeskuses ning rajal kasutame erinevate visuaalide (bännerid, lipud, viidad jms) kinnitamiseks kaablivitsasid, mida saab sulgeda ja vitsa läbi lõikamata taasavada. See võimaldab kinnitusi kasutada aastaid kuni loomuliku kulumiseni.

Lisaettevõtmised

Sel suvel korraldasime Vägilase Jooksu toimumispaikades Tallinnas, Narvas ning Tartus kõigile avatud plogging-jooksu, mille eesmärk oli oma võistluspaikade jäätmetele ja korrashoiule tähelepanu pöörata. Koristustalgul kasutasime tavapäraste ühekordsete asemel korduskasutatavaid jäätmekotte ning kindaid. Kohapeal teostasime jäätmete sorteerimise, koostasime huvitavat jäätmestatistikat ning toimetasime kõik jäätmed jäätmejaama.

Paberi korduskasutamine

Vanu A4-formaadis orienteerumiskaarte saab taaskasutada, tehes märkmeid nende teisele poole. Samuti saab neid pikema aja jooksul koguda ning vastuvõtupunkti viia.

Haaknõelad

Tähelepanu on pööratud isegi nii väikeste ja esmapilgul tähtsusetute asjade kogumisele nagu haaknõelad, mida kasutatakse võistlusnumbrite kinnitamiseks. Osalejatel palutakse kas oma haaknõelad kodust kaasa võtta või korraldaja antud nõelad pärast võistlust tagastada, et need kaotsi ei läheks, ning leiaksid korduvat kasutust.

Auhinnad

Kinkekottide sisu puhul jälgime selle praktilisust. Enamasti anname välja söödavaid auhindu, mida kohe tarbida saab ning seega tõenäoliselt prügi hulka ei satu. Pöörame tähelepanu ka elamuskingituste pakkumisele- 2019. aasta sügisel said kõik päevakutel käinud usinusauhinnaks pääsme Eesti Spordi-ja Olümpiamuuseumisse.

Autojagamine

Suuremate võistluste puhul oleme julgustanud osalejaid ka transpordivahendeid jagama - see on mõistlik nii võistluskeskuses parkimise lihtsustamise kui ka heitgaaside vähendamise eesmärgil. Autojagamise edendamiseks on plaan tulevikus veel rohkem tähelepanu pöörata ning praegusest konkreetsem ja mõjusam süsteem välja arendada.

Täispika teksti leiad ajakiri Jooksja värskeimast numbrist.

Kuigi SH hooaeg hakkab tasapisi lõpule jõudma, on tulemas siiski veel mõned võistlused, kuhu ootame kõiki osalema, meie keskkondlikele tegevustele pilku peale heitma ning oma panust andma.

  • SH kolmapäevakud 09.sept - 11.nov - Tartu linn ja lähiümbrus
  • SH Sügisrogain 11.okt - Filmi-Vargamäe, Võrumaa
  • Trailhunt 17.okt - Vooremäe, Tartumaa